Az angol tagozat

Gimnáziumunk egyik kiemelt fontosságú nyelve az angol.
Minden évben indítunk nyelvi előkészítő osztályt, ahol a diákok heti 12 órában kizárólag az angol nyelvvel foglalkoznak. Emellett a második idegen nyelv, a német vagy az olasz is emelt óráaszámot kap, heti 6 órában tanulhatják a diákok ezeket a nyelveket. Az emelt óraszám tehát nemcsak az angolt érinti, azt a leginkább, hanem emellett a második nyelvet is.
 
Nyelvi előkészítő osztályunkban kezdő és haladó csoportot indítunk.
 
A négyosztályos nyelvi tagozat ugyancsak magas nyelvi óraszámot jelent. Itt is az angol mellett a második idegen nyelv, a német  vagy olasz emelt óraszámban szerepel az órarendben: a diákok ezekben az osztályokban heti 5 angolórán és 5 német- vagy olaszórán készülnek a közép- vagy emelt szintű érettségire, illetve a nyelvvizsgára.
Ezekben az osztályokban a tanulók jelentős része legkésőbb a 12. évben már megszerzi a közép- vagy akár felső fokú nyelvvizsgát. Sokan tesznek előrehozott érettségit is közép- vagy emelt szinten.
 

Angliai utak

Az angol nyelv iránt érdeklődőket lehetőség szerint minden évben elvisszük Angliába.

2015. október 24-31. között került sor az angliai országismereti táborunkra, melyre mintegy 47 diák jelentkezett különböző korosztályokból a 6. osztálytól a 13. osztályig bezárólag, és fő szervezői Schmidtné Segesdi Judit és Pálinkás Ágnes voltak. A tanulók leginkább London kulturális és történelmi nevezetességeit tekintették meg, valamint jártak Canterburyben, Rochesterben. Az út nagyon jól sikerült. A tanulók élvezték a programokat, fegyelmezetten viselkedtek. Az angol nyelvet lelkesen használták, nem estek kétségbe, sőt keresték az alkalmat az angol nyelvi kommunikációra. Az időjárás is kedvező volt az út során, gyönyörű őszi időt sikerült kifognunk, sok napsütéssel, kevés esővel. A nyelv használatán túl, hatalmas élményt jelentett a tanulóknak a nevezetességek megtekintése is. Különösen tetszett a csoportnak a London Eye, a Hampton Court, a Tower és természetesen a Madam Tussaud’s viaszmúzeum. 

 

London - diákszemmel

Október 24-e még 24 óránál is hosszabbnak bizonyult. Izgatottan vártuk, hogy minél előbb elinduljunk Londonba. El se hittem, hogy eljött az az idő, mikor a telipakolt bőröndömet levihettem a kocsihoz. Az iskolához érve egyre többen és többen kezdtünk el gyülekezni. Bepakoltunk a buszba, elfoglaltuk a helyünket, és elköszöntünk szüleinktől.

Megkezdtük hosszadalmas utunkat London irányába. Éjszakánkat a buszon töltöttük. Első nagyobb megállónk Belgium fővárosa volt, Brüsszel. Meglátogattuk a királyi palotát, a bevásárló utcákat, főbb tereket és persze a parlamentet is. Mesés és szép város Brüsszel, nem hiába lett Európa fővárosa. Szabad időnkben meglátogathattunk számos szuvenírboltot, és megkóstolhattuk az igazi belga csokoládét és sört is. Mielőtt folytattuk volna az utat, rövid kitérőt tettünk az Atomiumhoz is.

Kitérőnk után folytattuk az utat. Éjszakára Franciaország egy városában, Calais-ben szálltunk meg. Felbecsülhetetlen volt végre kinyújtott lábakkal aludni. Korán reggel el is kezdtük a kipakolást a szobákból, és bepakoltunk a buszba. Körülbelül egy óra után el is indultunk Calais kompkikötőjéhez. Átmentünk a szokásos ellenőrző pontokon, majd a kompunkhoz gurultunk a busszal. Kisebb várakozás után fel is szálltunk. A másfél órás hajóút alatt volt időnk elfogyasztani a reggelinket vagy megkóstólni a brit és francia kínálatot, és persze időnk is maradt, hogy felfedezzük a komp shopját.

Anglia partjaira lépve első megállónk Centleburry volt. Kis sétánk során meglátogattuk a katedrálist. Szabaidőnk alatt néhányan kipróbáltuk a britek által nagyra tartott ‘Fish & Chips’ elnevezésre hallgató ínyencséget, bár elvárásinkat kissé alulmúlta.

Következő megállónk ‘Rochester Castle’ volt. Itt kaptunk egy kis szabadidőt, hogy körülnézhessünk a várban. Ezután elindultunk a szállásunk felé. Ezen a napon hamarabb értünk a mobile home-okhoz, mint a többi nap. Kaptunk időt a házban pakolászni, pihenni. Megtapasztalhattuk az igazi brit angolt, melynek megértés helyenként kis nehézségekbe ütközött.

Másnap reggel korán indultunk be Londonba. Szállásunk csak 40 kilométerre helyezkedett el a fővárostól, de közel 2 órába telt, míg bejutottunk a szívébe.
Első turisztikai állomásunk a ‘London Eye’ volt. Egyórás, nehézkes sorban állás után feljutottunk rá. Izgalmas egy fél órának bizonyult. Néhányan megküszködtünk félelmeinkkel…..a félelmetes magassággal. Leírhatatlan volt a látvány, amit semmi áron nem hagytam volna ki.

Utána megtekintettünk egy ‘4D Show’-t Londonról, ami igen élethűen hatott. Utána már csak egy nagy kihívás várt ránk. Kicsit rohanósra sikeredett városnézés. Megtekintettük a ‘Big Ben’-t, a ‘Westminster’ negyedet, sétáltunk a parkban, és még ebédre is szorítottunk időt.

A hosszas nap után visszaindultunk a szállásra, az utat közel 2 és fél óra alatt tettük meg. Így telt el minden napunk vége.

A többi napunk is nagyon izgalmasan telt. Jártunk a ‘Covent Garden’-nél, ‘Transport’ illetve ‘British Museum’-ban, ‘Hampton Court Palace’-ben, amit kívülről-belülről felfedezhettünk. Továbbá lehetőségünk volt az ‘Oxford Street’-en vásárolni és kedvenceinkkel fotózkodni a ‘Madam Tussaud’s Museum’-ban, ahol a ‘Marvel’ hősökkel ismét láthattunk egy ‘4D Show’-t.  

Utolsó napunkon rövid városnézéssel töltöttük a nap első felét, meglátogattuk a ‘Tower of London’-t, és a busszal átkeltünk a ‘Tower Bridge’-n is. Majd magasvasúttal átmentünk Greenwichbe. Itt szabadidőnkben meglátogathattuk a ‘National Maritime Museum’-ot, és néhány szerencsésnek lehetősége volt felmenni a ‘Meridian Line’-hoz.

Sajnálatos módon fel kellett szálnunk a buszra, hogy haza felé vegyük az irányt. Visszafelé tartó utunk alatt, csak néhány mosdószünet erejéig álltunk meg. Úgy tűnt, hamar hazaérünk, de műszaki okok miatt sajnos ez nem volt lehetséges. Szombat este épségben és élményekkel teli, felejthetetlen emlékekkel tertünk haza. Gyönyörű és bájos országnak ismertem meg Angliát, de leírhatatlan érzés volt hazatérni a meleg lakásba és Anya házi, hazaváró húslevese mellett elmesélni neki az egész hetet.

 

Glancz Alexandra
 

________________________________________________

Versenyeredményeink idegen nyelvekből

ANGOL

A 2015/16-os tanévben az OKTV verseny I. fordulóján  kiemelkedő eredményt ért el Mátyók Csongor 13.D (Segesdi Judit tanítványa) és Fuszéder Adrián 13.E (Pálinkás Ágnes tanítványa).

Ebben a tanévben nem rendeztek fővárosi tanulmányi versenyt angol nyelvből, ezért iskolai "Kreatív író" versenyt rendeztünk, ahol a benevezett csapatoknak Artúr király udvarába kellett elkalandozniuk egy időutazás során, és egy max. 350 szavas történetet kellett alkotniuk.

A győztes csapat a 10. A-ból került ki: Kovács Anikó és Korbel Rebeka. (Patakné Dudás Tünde tanítványai)

2014-ben a Fővárosi Pedagógiai Intézet által szervezett Fővárosi Képregényíró versenyen Schmidtné Segesdi Judit  csapata első helyezést ért el: Fehér Panna, Kleczli Klaudia, Salamon Bíborka 10. A osztályos tanulók.

2014-ben a  Fővárosi Pedagógiai Intézet által szervezett  "Írd újra!" angol nyelvű kreatív íróversenyen 2. helyezést ért el Polyóka Marianna, Prigyeni Vivien, Samu Sára: a 12.A osztály csapata.

 •  

Néhány eredményünk a korábbi évekből:

Országos angol nyelvű képregényíró verseny 

2012/2013:
 • 3. hely, Salamon Bíborka, Fehér Panni, Kleczki Klaudia - felkészítő tanár: Schmidtné Segesdi Judit
 • 4. hely, Hizskó Alexandra, Boncsarovszki Brigitta,Kiss Levente - felkészítő tanár: Patakné Dudás Tünde
 • 5. hely, Kortics Kinga, Ankner Vivien, Kreisz Bettina - felkészítő tanár: Schmidtné Segesdi Judit
 • 6. hely, Ahmed Számi, Ahmed Fádi, Sági Márk - felkészítő tanár: Schmidtné Segesdi Judit

 

Young Journalist Creative Writing Contest

2011/2012 ("Rejtelmes élet")

 • fővárosi 3. hely, Grimm Petra, Hamvas Krisztina, Szántó Rita -  felkészítő tanár: Patakné Dudás Tünde
2010/2011:
 • 3. hely, Becs Dániel, Gönczöl Gergely, László Gyula - felkészítő tanár: Schmidtné Segesdi Judit
 • 8. hely, Grimm Petra, Kiss Boglárka, Szántó Rita - felkészítő tanár: Patakné Dudás Tünde
 • 10. hely, Lipcsei Krisztián, Serfőző Barbara, Puha Gábor - felkészítő tanár: Máté Mariann

 

St Patrick Fesztivál - angol nyelvű dalverseny
2011/2012:
 • fővárosi 1. hely,   Kővári Gergely - fekészítő tanára: Pálinkás Ágnes

OLASZ OKTV

2014/2015:
 • 2. hely, Poden Kata - felkészítő tanár: Lutz Lívia
 • 4. hely, Mezei Ágnes Barbara - felkészítő tanár: Lutz Lívia
 • 18. hely, Simeonov Petkó - felkészítő tanár: Lutz Lívia
2013/2014: 
 • 13. hely, Poden Kata - felkészítő tanár: Lutz Lívia, Vándorffyné Gyarmati Edit
2010/2011: 
 • 16. hely, Aleku Szilvia - felkészítő tanár: Lutz Lívia
 • 19. hely, Csobán Nóra- felkészítő tanár: Lutz Lívia
2007/2008
 • 5. hely, Pap Krisztina

Festival d'Italiano

2014/2015:
 • 2.,3. és 4. hely, Mezei Ágnes Barbara- felkészítő tanár: Lutz Lívia
 • 2. hely, Maschere csapat (Mezei Ágnes Barbara, Poden Kata, Simeonov Petkó, Szakács Evelyn)- felkészítő tanár: Lutz Lívia
 • 3. hely (2 db!), Kovács Anikó Rózsa- felkészítő tanár: Lutz Lívia
 • 3. hely (2 db!), Poden Kata- felkészítő tanár: Lutz Lívia
2011/2012:
 • 1. és 3. hely, Simeonov Petkó - felkészítő tanár: Lutz Lívia, Vándorffyné Gyarmati Edit
 • 4. hely, Mezei Ágnes és Csobán Anna - felkészítő tanár: Lutz Lívia, Vándorffyné Gyarmati Edit
2010/2011:
 • 1. és 3. hely, Csobán Nóra - felkészítő tanár: Lutz Lívia, Vándorffyné Gyarmati Edit
 • 3. hely, Simeonov Petkó - felkészítő tanár: Lutz Lívia, Vándorffyné Gyarmati Edit

2007/2008:

 • 1. hely, Kiss Kincső
 • 2. hely, Pap Krisztina

Utazás Angliába - 2015 októbere

Az iskola TÁMOP-os pályára készített tanulói projektmunkák

 

 

 

 

 

Elérhetőség

Budapest XX. Kerületi Nagy László Általános Iskola és Gimnázium

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode